Sonuçları görmek ve/veya aramayı sonlandırmak için "esc" tuşuna basın.

Organik gıda, ekolojik tarım ve doğal gıda ürünleri girişimcileri

Artık lezzetli yiyeceklere ulaşmamız oldukça zor. Eskiden evde yoğurt, kaymak, tere yağı yapılırdı. Bahçede domates, salatalık, biber yetiştirilirdi. Haliyle bunlar ile yapılan kahvaltının lezzetini şu anda bulamıyoruz. Tarımda eskiden doğal gübre kullanılırken, şimdi daha fazla verim için her türlü gübre ve takviye kullanılıyor. Eskiden her şeyin çekirdeği kenara alıp bir sene sonraki ekim için hazırlanırdı. Şimdi ise ekilen tohumların meyvelerinden çekirdek alınamıyor, alınsa bile ekildiği zaman verimli olmuyor. Ata tohumu diye tabir edilen eski tohumlar neredeyse kaybolmak üzere, bununla ilgili çeşitli çalışmalar işbirlikleri var. Peki neden ata tohumu yerine “yeni tür” tohumlar kullanılıyor? Aslında sebebi çok basit, ata tohumundan 1 ürün alınırken, diğer tohumlardan 10 ürün alınıyor. Maliyeti daha uygun, kârı daha yüksek. Çiftçide geçimini sağlamaya devam edebilmek için mecburen yeni tür tohumlara geçiyor.

Gerçek meyve ve sebzenin tadını bilen veya merak eden insanlar arayışa girmeye başladılar. Genel olarak yeni çocuğu olan annelerin bu konuda oldukça hassas olduğunu görüyorum. Bu sebeple doğal gıdaya karşı bir talep oluşmaya başladı. Doğal, ekolojik, organik gibi çeşitli kavramlar var. Aslında bunlar aynı gibi gözükse bile farklılıkları söz konusu. Örneğin bir sebzenin organik olabilmesi için sadece o tarlada değil, yan tarlalarda da gübre kullanılmaması gerekiyor. Çünkü oradan hava yolu ile tarlaya gelmesi muhtemel oluyor. Avrupa Birliği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ekolojik meyve ve sebzeler en az %40 daha fazla antioksidan ve daha yüksek seviyede demir-çinko içeriyor.

Organik, doğal, ekolojik gıda haricinde ise başka bir ihtiyaç bunlardan yapılmış ürünler. Reçelinden balına, içli köftesinden mezesine bir çok ürün. Artık herkesin evde bir şeyler üretme şansı yok, zaten yorgun işten gelen kişilerin oturup yaprak sarması yapma şansı pek yok. Hele şehir hayatında meyve sebze yetiştirmek başlı başına bir sorun.

İşte tüm bunlar için yeni yeni girişimler ortaya çıkmaya başladı. Kimisi meze yapıyor, kimisi evde yapılan yiyecekleri kolay yoldan dağıtmaya yarıyor, kimisi ise yöresel gıdaları uzaklara ulaştırmaya çalışıyor. Baktım çevremde bu konuda bir şeyler yapan insan sayısı çoğalıyor, bunları bir yazıda toplamanın faydalı olacağını düşündüm.

MaSa Gurme

Masa GurmeMaSa Gurme‘nin 4 ortağı var. Ben iki tanesini tanıyorum; çok sevdiğim arkadaşım Mete ve sevgili eşi aynı zamanda benim üniversiteden hocam Mehtap. Mete normalde muhasebe işiyle uğraşıyor, Mehtap hocam ise üniversitede akademisyen. Peki onları bu işi yapmaya iten sebep neydi? Ben de merak edip sordum. Aslında dertler hep aynı. Zincir marketlerin artması, fabrikasyon üretim ve standartlaştırılan tadsız lezzetlerden sıkılmış olmaları. Hem sağlık kaygısı hem de farklı lezzet arayışı olan kişilerin ulaşacağı bir nokta. Aynı zamanda küçük işletmelerin avantajı olarak alışveriş yaparken sohbet edebilmek, dertleşebilmek gibi avantajları mevcut. Sosyal medya hesaplarını takip ederseniz ağzınızın suyu akabilir, uyarayım 🙂

Köyde.com

Köyde.comKöyde.com sitesinin sahibi Ali Kemal Bey ile turizm ile ilgili bir projesi üzerine tanıştık. Daha sonrasında birlikte çalışmaya devam ettik. Köyde.com üzerinde de birlikte çalışmalar yapıyoruz. Kendisi Rizeli fakat benim gibi yemek yemeyi çok seviyor. Burada aradığı lezzeti bulamadığı içinde sürekli olarak Karadeniz yöresinden tereyağı ve bal alıp getiriyor. Bir süre sonra çevresindekilerde ürün istemeye başlıyor, ilk başta sorun olmazken sayı giderek artmaya başlıyor. O da bunu iş haline getirmeye karar veriyor. Öncelikle Anzer Balı Kadın Girişim Kooperatifi ile gidip tedarik anlaşması yapıyor. Sonrasında ise memleketi Rize’de bir depo kuruyor, aldığı ürünleri burada depolamaya ve kargolamaya başlıyor. Sürekli aynı kaliteyi tutturabilmek için kendi markasını oluşturuyor ve satışlara başlıyor. Mevcutta Karadeniz ağırlıklı bal, tereyağı, peynir çeşitleri, doğal pekmez ve marmelatlar satıyorlar. Ama amaçları Türkiye’nin her bölgesinden doğal ürünleri satışa sunmak. Ben dil peynirine ve tereyağına bayıldım. Yavaş yavaş ürünleri deniyorum. Tanışma paketleri ile ürünleri tadımlamak isteyenler için kampanyalarda yapıyorlar. Denemenizi mutlaka tavsiye ederim.

Binbir Doğal

Binbir DoğalMustafa Karataş, bir bilgisayar mühendisi. Uzun yıllar havacılık ve hava lojistiği alanında çalıştıktan, hatta Havacılık Yönetimi üzerine yüksek lisans bile yaptıktan sonra çok farklı bir alanda kendi işini kurmaya karar vermiş. Gördüğü bir eksikliği hazırladığı uygulama ile gidermeyi amaçlıyor. Özellikle büyük şehirlerde insanların yakınlarda doğal, yöresel veya organik ürün bulunsa bile bunlara ulaşmakta zorlandıklarını görmüş. Bunun haricinde evlerinde içli köfte, mantı, börek veya yöresel ürünler üreten kişiler olduğunu ve bunların etraflarına satış yapabilecekleri bir platform olmadığını fark etmiş. Bu eksikliği gidermek için bir pazar yeri oluşturmuş. İsteyen gelip ürün satabiliyor, isteyen de satılan ürünlerden satın alabiliyor. Kapıya teslim, kendin al ve kargo ile gönderim şeklinde 3 farklı şekilde ürünler alınabiliyor. Özellikle kendin al seçeneği oldukça farklı, birisi yemekleri yapıyor, siz gidip alıyorsunuz. Bu proje ile aynı zamanda evde üreten kadınlara destek sağlamışta oluyor. Projeyi başkalarına anlatırken kısaca “yöresel ürünlerin Yemek Sepeti” diye anlatıyorum. Şu anda ağırlıklı olarak İstanbul’da aktifler ama İzmir, Ankara, Antalya gibi şehirlerden satıcı başvuruları almaya başlamışlar. Bir denemenizde fayda var.

Gaziantepten

Gaziantep’e gidince ilk arayacağım bellidir; Abdurrahman Koçak. Kendisi bilgisayar mühendisi, Taaf Medya, Dijiport ve Rotatelab isminde girişimleri var. Hem ajans hizmeti veriyorlar, hem de oyun üretiyorlar. Ama bunların haricinde kendisi Gaziantep’te yaşıyor ve her lezzetin en iyi nerede olduğuna dair uzman. Biz elimizde bir liste ile Gaziantep’e gittik. O listeyi eline aldı, burası güzel ama bence bundan iyi 2 yer daha var diye diye bize 2 günde 50 mekan gezdirdi. Mide fesadı geçirmekten son anda kurtulduk. Sağolsun bizi evinde de misafir etti. Gaziantep’te tabaklar normalden büyük ve bize her şeyden tabak tabak yedirdiler. Yemekten sonra baklava yiyemedik. Baklavayı reddetmek, hele Koçak baklavayı reddetmek benim yapacağım türden bir davranış değil.

Konudan biraz çıktım sanırım 🙂 Eşi Tuğba’nın yönetiminde Gaziantep’ten isminde bir site kurmuşlar. Sitede birbirinden güzel ürünler var. Benim favorim; Bol Antep Fıstıklı Muska Pestil. Her yıl Gaziantep’e gidiyordum, pandemiden dolayı gidemediğim için bu yazıyı yutkunarak yazıyorum. Bekle beni Gaziantep, ilk fırsatta sendeyim.

Ege Usulü

Ege UsulüAtakan, WeBeyn isimli bir sitenin yöneticisi ve bloggerdı, bir süre sonra Onedio’da editörlük yapmaya başladı. Biz de o zamanlardan tanışıyoruz. Babasının ememekliliğinden sonra ise ailesiyle birlikte girişimcilik hayallerini gerçekleştirip EgeUsulü.com’u kurdu. Ege’de kendi yetiştirdikleri, yetmediğinde çevredeki köylerden seçtikleri ürünleri toparlayıp sitede satıyorlar. Meyve kuruları, baharatlar, çaylar aklınıza ne gelirse var. Çeşit diğer sitelere göre daha az ama bu onları özel kılıyor. Özellikle incir konusunda oldukça iyiler. İncir için başka adres aramayın 😉

Bu sitelerin sahipleri ile tanıştığımız için yer verdim fakat bir çok site mevcut, sizin de alışveriş yaptığınız siteler varsa isimlerini paylaşırsanız yazıya eklemeye çalışacağım. Şimdiden katkılarınız için teşekkürler.

Alışveriş yapıp memnun kaldığım diğer siteler;

  • Portakal Bahçem – Kurucusu Endüstri mühendisi, ailesiyle birlikte büyük bir iş başarıyor. Portakal, limon ve diğer narenciye ürünlerinin kokusu koliyi açtığınızda burnunuza burnunuza vuruyor.
  • Seferi Pazar – Seferihisarlı Kadınların kurduğu S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurduğu “SeferiPazar” Ege Bölgesi’nin lezzetlerini uygun fiyata tüketiciyle buluşturuyor. Ürünler çok güzel bir şekilde geliyor.

Bu arada tarım ve gıda ile ilgili yurt dışında ne gibi projeler var diye merak ediyorsunuz şurada güzel bir yazı mevcut. Daha önce tarımla alakalı ilginizi çekebilecek bir girişimcilik hikayesi paylaşmıştım, Asya Lale.

Sizden gelen tavsiyeler

Kaynakça

Yorumlar

6 Yorum

Can YİĞİTEROL

Çorumlu olarak kendi birçoğu kendi üretimimiz olan Çorum leblebisinin satışını https://tazeleblebial.com/ üzerinden yapmaktayız 🙂 Alan adımızı ürünlerimize güvendiğimiz için böyle seçtik 🙂

Tuğba Özbek

CHIAmore olarak sağlığa yararlı etkileri artırılmış, temiz etiketli, fonksiyonel gıdalar üretiyoruz.

2019 da kurtulduk. Doğal gıda girişimiyiz ☺️

Huğra

Çocukken pazarın girişinde çilek kokardı. Annemi sıkıştırırdım çilekde alalım diye. Şimdi hep yapaya kaçtık doğala dönmemiz lazım

Ümit Bahçekapılı

Bir boğa burcu olarak daha okurken heyecanlandım. Özellikle Gaziantepden’i biraz kurcalasam iyi olur 🙂

Furkan

Bilgilendirici, teşekkürler.

Emirkan

Instagram sayfalarına girmenizi önermem, kendinizi sepette buluyorsunuz 🙂


Yorum yap