Sonuçları görmek ve/veya aramayı sonlandırmak için "esc" tuşuna basın.

Hakkımda

1980 Konya doğumluyum. Konya Karatay Anadolu Lisesi’nden sonra İstanbul Kültür Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü bitirdim. Blogumda girişimcilik konularında yazılar paylaşarak tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum. Bir kız, bir erkek çocuk sahibiyim.

1999 yılından bu yana internet projeleri geliştiriyorum, halen İmza firmasının kurucu ortağı olarak filmler.com, gunlukbulten.com, indir.com, magazinhaberleri.com ve arama motoru projelerini yönetiyorum. Şirket olarak hem kendi projelerimizi yapıyoruz, hem de firmalara başta SEO olmak üzere danışmanlık hizmetleri veriyoruz.

2015 yılında Marmara Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak Yaratıcılık ve Yenilikçilik Yönetimi “Creativity and Innovation Management” dersleri, 2017 yılında Aydın Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak İnternet girişimciliği dersleri vermeye başladım. Bunun dışında İstanbul Kültür Üniversitesi’nde ve bağımsız olarak SEO Eğitimi verdim. Aynı zamanda Aydın Üniversitesi VR Lab.’da Danışma Kurulu’ndayım. Bunlar dışında Mimar ve Mühendisler Grubu’nda Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım.

Eposta adresim [email protected]

46 Yorum
Yorumlar

46 Yorum

Hasan Yaşar ile Websitesi Hızı, SEO & Satış İlişkisi (İZLE) | GirişimlerNet

[…] Webinar serisinin yeni bölümünde imza.com’un kurucusu Hasan Yaşar‘ı ağırlıyoruz. 22 yıldır internet projeleri geliştiren Hasan Yaşar ile site hızını […]

Pusat

Merhabalar Hasan Yaşar ve İhsan Polat Hocalarım,

Limited şirketimiz mevcut. Bu şirket üzerinden birden çok proje hazırlamayı planlıyoruz. İlk projemiz için bir ortak aldık (vakit olmadığı için ortaklık sözleşmesi imzalamadık henüz) ancak bir sorumuz var ve bizim son anda aklımıza geldi; biz diğer projelerimiz için bu ortağın gelire vs herhangi bir hakkının olmasını istemiyoruz çünkü 2. proje onu ilgilendirmiyor. Dolayısıyla tek şirket üzerine kayıtlı iki proje olacak. Burada o ortağa diğer projeye ortak olmaması adına yasal geçerliliği olan; nasıl bir sözleşme imzalatmamız gerekiyor? 

Ek olarak yaptığımız ve yatırım aldıkça yapılacak global çaptaki projelerimiz ile ilgili olarak imza.com’daki hizmetler için de görüşme talep edebiliriz.

Yardımlarınızı arz eder iyi çalışmalar dilerim.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bu tarz bir sözleşme imzalasanız bile ileride başınızı ağrıtabilir. Birbirinden bağımsız projeler ve ortaklar varsa bunu ayrı şirketler altında ilerletmek çok daha mantıklı olacaktır. Başarılar

Tolga Yılmaz

Merhabalar Hasan Bey,

İçeriklerinizi severek takip ediyorum. İleri ki zamanlarda seo için yeni bir eğitim var mı acaba?

Hasan Yaşar

30 haziranda Ankara’da eğitim var. Onun haricinde netleşen bir şey yok maalesef.

Cem

Hasan bey merhaba.
Bir konuda size danışmak istiyorum. Dayımla birlikte dekorasyon sektöründe ortak olarak küçük bir işletmemiz var. 19 yıllık bir şahıs firması , ilk olarak firma dayımın üzerineydi 10 yıl önce emekliliği 3 yıl geriye geleceği için firmayı ben devraldim ve emekli oldu. Bu arada eşinin 3 yıl kalan sigortası da işyerinde ödenerek emekli oldu. 7 yıl sonra benim emeklilik surem doldu ve yaş beklemek zorundayim. Bu nedenle 2 yıl önce işyerini eşimin üzerine devrederek sadece eşimin bağkur ödemesini işyerinden yapıyoruz. İşyerinde iki çalışanımız var , keşif, projelendirme, müşteri ilişkileri, imalat ve teslimat süreçlerini sürekli ben takip ediyorum. Dayım, işyerini beklemek ve destek gerekirse montaj aşamasında yardımcı oluyor. Yıllık olarak hesap yapmaktayız ve kazancı yarı yarıya hesap ediyoruz. Ama şimdi eşimin bağkur ödemesini Benim yapmam gerektiğini söylüyor, bu konuda tartışma çıktı. Ben de bu işyeri için gereken bütün fedakarlığı fazlasıyla yaptığımı ve onun her zaman kendini geri planda tuttuğunu söyledim. Bu yüzden bağkur ödemesinin işyerinde ödenmesi gerektiğini söylüyorum. Kabul etmiyor. Sen, fazla çalışıyorum diye fazla para almak istiyorsun diye söylüyor. Bu konuda nasıl bir yol çizmek gerekir, benim düşüncem yanlış mı, ben haksız bir para mı almış oluyorum?

Şimdiden çok teşekkürler

Hasan Yaşar

Merhaba,
Normal şartlarda bağkur ödemesi kişiye aittir. Bunun için sizin konuşmalarınız ve eskiye dönük yaptıklarınız etki edebilir elbette. Aile arasında bir mevzu 🙂

İhsan polat

Eşiniz olmasa bu işletmede birisinin bağkuru her halükarda ödenecek. Yani bu gider eninde sonunda yapılacak. Yani dayınız haklı olsa bile mantıksız. Bu işletmeden onun eşi 3 yıl prim yatırıldı ise ortak iseniz eşitlik için sizin eşinizin de 3 yıl yatırılmasını gerektirir. Fakat adalet sizin eşinizin de emekli olmasını gerektirir. Zira dayınızın eşi 3 değilde 7 yılda emekli olsa idi , 7 yıl prim ödenecekti. Oradaki mihenk emekli olmaktır, prim yılı değil. Adalet bu mihenge göre sizin eşinizin de emekli olması ile sağlanır. Dayınız ile ortak değilseniz ve ailenin ortak menfaati için bu sahiplik durumu değişti ise o zaman dayınız kurucu ve sahip olarak dilediğini yapma hakkına sahiptir. Fakat gelir paylaşımı esasına göre ortak gibi paylaşım yapıyorsanız sizin de eşinizi emekli etmeniz gerekir. Dayınız size kâra bakmaksızın maaş ödemesi ya da gelir garantisi veriyorsa o zaman dayınızın talebi hakkıdır.

Adem

Merhaba Hasan Bey,

Uzun zamandır yazılarınızı takip ediyorum. Sizden öğrendiklerimi de göz önüne alarak bir arkadaşımla yurtdışında ortaklık kuracağım. Kendisi sermaye sahibi, ben ise yabancı dilimle, piyasaya hakimiyetimle, satış ilişkilerinde yükümlülük sahibi olacağım. Sermaye koymuyorum ancak işin çoğunu yabancı dil bildiğim için ben yapıyorum. Alıcılarla görüşme, piyasa araştırması, satış ilişkileri vs. Bu durumda sizce ne tür bir ortaklık yapmalıyım. Ortaklık türleri içinde hangisi bana uygundur. Muhasebeci ile görüştük ve şirkete ortaklık, kâr ortaklığı veya komisyon almadan bahsetti. Sizce benim için en kârlı olanı nedir?

Hasan Yaşar

Merhaba,
Hayırlı olsun, bunlar arasında karar vermesi gereken sizsiniz. Risklere göre ve sizin risk alma seviyenize göre değişir.

İhsan polat

İş hayatında esas olan sermaye sahibidir. Sizin yaptığınız ya da yapacağınız işlerin profesyonel bir karşılığı vardır ve bunun adı “maaş” tır. Maaş kar ya da zarar gözetmeksizin alınması gereken ve iş görenin hakkıdır. Buradan hareketle Ortaklar arasında yaptıkların işin ağırlığına göre bir maaş belirlenmeli ve bu genel yönetim giderlerine işlenmelidir. Sermaye sahibinin yaptığı iş ile sizin yaptığınız işin hakları böyle paylaşılır. İşletmelerde bir de aidiyet tanımlaması olmalıdır. Bu ise sermayeye göre yapılır. Sermaye ise iki başlıkta ele alınmalıdır. Bir maddi, ikincisi sosyal(beşeri) sermaye. Maddi sermayenin değeri bellidir, fakat beşeri sermaye zordur. Bu yüzden işletmenin hedeflerine ulaşma Noktası beşeri sermayenin hesaplanmasında bir ölçü oluşturabilir. Bunun içinse 5 yıllık bir plan sonucu hedeflere ulaştıkça % olarak bir rakam işletmeyi büyüten “beşeri sermaye sahibine” (burada soruyu soran kişi oluyor) aktarılabilir. Örneğin siz 5000 tl maaş alırken, sermaye sahibi 3000 tl alabilir. İşletme ise sermaye sahibinin olur. Siz 5 yıllık hedeflerinizi rakamsal olarak ortağınızla belirlersiniz. Bu hedeflere ulaştıkça her yıl işletmenin %10 una sahip olursunuz. 5 yıl sonunda %50-50 olursunuz ki bu hem size aidiyet tanımlar hem de karşı tarafın aldığı maddi riski korur. 5 yıl sonunda ayrılmak isteyen olursa onun bedeli de en baştan (yıllık karın 5 katı gibi) belirlenir. Bu iki tarafı da hem bağlar hem motive eder. Alım önceliğini de tanımlayın.

Yıldız

Iyi gunler Hasan Bey
Lutfen yardimci olun , esim arkadasiyla bir ortakliga girdi 1 Yil once , ilk basladiklarinda %50 ortaklikla basladilarsa , cikan ekstra harcamalara eşim hazırlıklı olmadığından ortağı yeni anlaşmalar yaparak , nakit yok, gücünü kullanarak , dükkanın mallarını kontratlı alarak , eşimi borca ortak ederek , kendi hissesinde %66 cikartti.
Şu an eşim borçların 3te birini ödüyor ve karın 3te 1 ini alıyor . Şimdiye kadar beraber çalıştırıyorlardı ancak ortağı tatile gitmek istiyor , bu durumda eşimin maaş alması gerekmez mi ? Ayrıca 3 te 1 inine sahipse iş yerinin 3te biri kadar çalışması gerekmez mi o kişi tatile gitmese bile .
Lütfen yardımcı olun , maılde atabilirim ayrıntılı olarak

İhsan polat

Ortaklıklarda yüzdeler sonuçlarla ve mevcut değerlerle ilgilidir. Yani eşiniz işin 3 te 1 ine sahipse ortağın birisi 2 birim çalışıp diğer 1 birim çalışmalı mantığı tamamen yanlıştır. Eğer Ortaklar geçim standartları İçin bir maaş belirledilerse ve bu başlangıçta %50-50 ise buradan hareketle emeğin karşılığı olan maaşlar her ay eşit olarak alınmalıdır. Bu da genel yönetim giderine yansıtılmalı ve kar hesabının dışında tutulmalıdır. Sene sonunda ise yapılacak hesaplarda şirketin toplam varlıklarının 1/3 ü eşinizin hakkı kalan 2/3 ü ise büyük ortağın olacak şekilde ya paylaşılmalı ya da özsermaye eklenmelidir. Tatil meselesi ise tamamen kişiyi bağlar ve tıpkı maaş gibi eşit şartlarda ayarlanmalıdır.

Hüseyin

Bende seo reklam sosyal medya gibidallarda ilgilenen biri olarak birgün sizle tanışmayı ve seo,reklamcılık sosyal medya gibi konularda konuşmayı tartışmayı isterim.Başarılar dilerim

Hasan Yaşar

Tabiki ne zaman isterseniz

Pınar

Mrblar ben isletme mezunuyum izmirde kafe acmak istiyorm sizce nelar yapmaliyim.

cemal ince

Hasan bey merhaba;
yeni bir yapılanma içerisine girerken degerli fikirlerinize ihtiyacım var.
3 ortak olarak yeni bir işletme kurmak istemekteyiz.
şirket faaliyet konusu otomotiv yedek parça uretimi.
benim elimde bulunan yaklaşık degeri 350,000$ lık makıne techızatı yenı fırmaya kıraya verecegız.
yenı fırmada hısse oranım %50 olacak.
bu baglamda sizce bu ekıpmanlar ıcın aylık/yıllık belırlenmesı gereken kıra bedelı yaklasık ne kadar olmalıdır?
bu bedelı dıger malıyetler gıbı kıra+eleman gıderlerı vs ekleyecegız.
fıkırlerınız ve yardımlarınız ıcın tesekkurler
ayrıca

İhsan polat

Öncelikle makinanızın ikinci el fiyatı belirlenmelidir. Yani mevcut durumdaki değeri. Bu değer üzerinden dolar bazında gerçek amortisman (ekonomik olarak kullanılabilecek (çöpe atılacak kadar eskitilecek) yıl) hesaplanır ve bu makina yıpranması olarak size ödenmelidir. Makinanızın güncel bedeli ile alınacak bir dükkanın kira getirisi ile güncel bedelin bankadaki faiz getirisi hesaplanıp ikisinin orta noktası size kira bedeli olarak yansıtılabilir. Bu giderlerde genel yönetim giderlerine yazılıp kar hesabında bulunmalıdır ki karın karını almayasınız

M.GÖREZ

S.A. HASAN BEY. SİZE Bİ ŞEY DANIŞMAK İSTİYORUM. 2 YIL ÖNCE 4 ORTAKLI BİR İŞLETMEDE 4. ORTAK OLARAK ÇALIŞIRKEN PARASAL SIKINTIYA DÜŞTÜK. ORTAKLARIMLA KONUŞTUM BU İŞ BÖYLE GİTMEZ DİYE BANA DEDİLERKİ PARALI BİRİNİ BUL MAKİNALARI SATALIM. BENDE AYNI SEKTÖRDE BİRİNİ BULUP MAKİNALARI İŞ KARŞILIĞI ONA SATTIK. ÖNCEKİ ORTAKLARIMLA PAYIMIZI BÖLÜŞTÜK. MAKİNALARI ALAN KİŞİ BİR ŞARTLA MAKİNALARI ALIRIM DEDİ ODA SEN VARSAN ALIRIM DEDİ BENDE KABUL ETTİM AMA MAKİNALARI İŞ KARŞILIĞI ALDIK. YENİ ORTAK NAKİT İHTİYACINI KARŞILADI BENDE ÜRETİM YAPIP MAKİNANIN BORÇLARINI ÖDEDİK . PİYASA BOZUK OLDUĞUNDAN GEÇEN 6 AY GİBİ SÜREDE İŞLETMEYİ KAPATALIM DİYE BANA BASKI YAPIYORLARDI. BENDE KENDİ GELECEĞİM İÇİN AYNI SEKTÖRDE BAŞKA İŞ KOLUNDA KENDİME ÖZ SERMAYEMLE İŞYERİ AÇTIM. İLK ÖNCE BANA %25 ORTAKSIN DEDİ KENDİ ARAMIZDA SÖZLEŞME YAPTIK AMA 01/01/2018 İTİBARI İLE BEN KENDİ İŞİMİN BAŞINA GEÇTİM MAKİNA BORÇLARINI BEN ÇALIŞTIRARAK O DA FİNASMAN SAĞLAYARAK ÖDEDİK VE DE KARADA GEÇTİK. FAKAT ŞİMDİ BANA SENİN BENDE ALACAĞIN YOK DİYAOR BUNUN İÇİN NE YAPMALIYIM ACABA BENDE ALACAĞIM VAR DİYORUM SAYGILAR.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Sorunuzun cevabını ancak bu konularda bir avukat verebilir. Aranızdaki sözleşmeye göre bu sorunun cevabı değişecektir.

İhsan polat

Sözleşmenizin içinde bir süre yoksa ortaklık katolik nikahı değildir. Ayrılmak haktır ve sözleşmedeki haklar mahkeme konusu olacaktır. Yalnız burada etik olmayan bir durum varsa ilahi adalet sizi zorlar. Mevcut işiniz devam ederken ve ortaklığı bitirmeden başka bir yerde iş yeri açmak ortaklık hukukuna ihanet olacaktır hele ki ortaklık yaptığınız işyeri ile aynı malı üretiyorsanız ve aynı müşteriye sarıyorsanız. Bu ikinci hesabın bir bedeli olacaktır. Hukuk haklı olanı değil tedbirli olanı korur fakat ilahi terazi hakkı hak sahibine tam teslim eder hem bu dünyada hem ahirette.

barış Özcan

Hasan bey selam!! Babam ve bir yakınımızın inşaat şirketi ortaklığını bitirmeleri neticesiyle ilgili devam eden bir sıkıntımızı için sizden danışmanlık almak istiyorum. İletişime geçebileceğimiz bir tel numaranıza acil ihtiyacımız var .

uğur

Hasan Bey venture capital şirketimiz hakkında sizinle iletişime geçmek istiyorum. Mail adresinizi bana yazar mısınız?

Hasan Yaşar

Mail gönderdim

Süleyman

Merhabalar Hasan bey. İçecek grubu olan Kurumsal bir firmanın bayisine kar payı ortak olucam. Benim satışları siparişleri gerçekleştirmem gerek. Bayii bütün masrafları karşılıyor kira vb. Yüzdelik olarak kaç oranında pay istemem gerek.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bunu söylemek için yeterli veri maalesef yok.

Yasin

Hasan bey merhaba.

Firmam icin ortak arayisim ya da hisse devri diyelim bir dusuncem mevcut ancak uzman birine danismamiz gerekiyor.Mail adresiniz varmidir.

Hasan Yaşar

hasan imza.com

kaan

hasan bey merhabalar,

biz 3 ortaklı bir kardeş firmasıyız ortaklarımızdan biri ayrılmak istiyor.ama ayrılırken bu hissesini para karşılığı ayrılmak istiyor biz devam eden bir firma olacağımız için risklerinide göz önünde tutarsak şirket gayrimenkulunden birini vermek istiyoruz çok sıcak bakmıyor.birbirimizide kırmak istemiyoruz nasıl bir yol çizmeliyiz uzlaşamayacağımız açıkça ortada

Hasan Yaşar

Gayrimenkulün satışını gerçekleştirerek yapabilirsiniz, şu anda tek çözüm o gibi duruyor.

İhsan Polat

Gayrimenkulün satışı gerçekleşene kadar kardeşinize gayrimenkulün kira bedelini ödeyebilirsiniz. Ve 3 koldan gayrimenkulü satmaya çalışabilirsiniz

tülay

Merhaba Hasan Bey,
Öncelikle başarılarınızın devamını diliyorum… Bir sorum olacaktı size; bir senedir fatura kesememiş 20.000 tl sermayeli tek ortaklı şirket için yeni bir ortak alma durumu vardır ve 1/3 hisse verilebiliyor en fazla . Ortak 200.000 tl.sermaye ile katılabilir mi? Ortak sermayesinin bir üst sınırı var mıdır? Teşekkürler

Hasan Yaşar

Bunu muhasebeciler net olarak yanıtlayabilir, fakat bildiğim kadarıyla bir üst sınır yok.

ismail

Merhaba Hasan Bey,

Öncelikle selamlarımı iletiyorum 🙂

Biz iki arkadaş şehrimizin köklü ve en iyi restoranlarından birisi devir almak istiyoruz.Devir için x milyon kadar bir para isteniyor.İstenen para sorun değil.Asıl sorun,devir edecek olan kişinin kira kontratında “ortak alamaz ve devir edemez”maddesinin bulunması.Yani bizim vereceğimiz para bir bakıma çık parası.Çıktığı anda ise mülk sahibi restoranı kendisi işletmek istediği için kiraya vermek istemiyor.Ama biz de inatla burayı kiralamak ve işletmek istiyoruz…

Mevcut kiracı mülk sahibi ile görüşüp devir değilde yeni bir şirket kurup bizi ortak alacağını söyleyerek bu defa devir hakkı olmak kaydı ile x yıllık bir kontrat yapmak istediğini söyledi.Mülk sahibi eski kiracının da bu şirkete ortak olarak kalacağını düşündüğü için hatıra binaen kabul etti.Ama mülk sahibini bilemediği şey,bir ortak daha alacak olmamız.Onun ortak olacağını bilirse yeni kontrat yapmayı kabul etmeyebilirdi.Bunu riske etmeden,biz de kontrat yapıldıktan sonra eski kiracının hisselerini bu ortağa devretmeyi planladık.Ama bu da,sözleşmede bulunan “ortak alamaz” maddesinin ihlali yani sözleşmenin feshi demek oluyor.Yani sıkıntılı bir durum…

Benim aklıma,eski kiracının tüm haklarının aslında üçüncü ortağa ait olduğunu gösteren gizli ortaklık sözleşmesi yapmak geliyor.Peki siz olsanız ne yapardınız?

Yardımlarınız ve cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Hasan Yaşar

Çok çetrefilli bir iş, ben iş yeri sahibini ikna yolunu tercih ederdim. Edemiyorsam, farklı bir yerde açar. Eski yerden oraya yönlendirme yapardım. Kira sözleşmesi bitinceye kadar 2 iş yerine de kira ödemeye devam ederdim. Bu süreçte yeni yerin oturmasını sağlardım.

Ali

Hasan bey selam. Başarısız bir proje yapmanın yolları yazınızı tebessümle okudum. Bu arada hukuk mezunuyum ama kendi alanım dışında ticaretle uğraşmaktayım. 22.000 nufuslu bir ilçede yıllık 3 milyonun üzerinde cirolara ulaşabiliyorum. 200.000 liralık bir arabam , eşimin arabası ve de ileriye dönük bir kaç yatırımlık arsam var . Bu arada yaşım 32. 4 yıldır beni uykularımdan uyandıran bir projem var . Bir kaç yazılımcı arkadaşla anlaşarak ilk adımı attım. Yukarıdakiler yazmamın nedeni şartlarımı ve siz olsanız nasıl davranırsınız sorusuna sizin gözünüzden cevap almak.Ama ailem biliyorum ki çevremdeki herkes iş ciddiye bindiği zaman rahat battı, icat çıkarma , elindekilere sahip ol diyecek. Mahalle baskısını sonsuz şekilde hissedeceğim. Küçük yerde ticaret işciyi iş basına bırakarak olmaz müsteri patronla muhattap olmak ister ki fiyat kırdırabilsin. Ben yaşadığım ilçede yaptığım işte en iyisini yaptığımı düsünüyorum. Ne yaparsam yapayım kim ne yaparsa yapsın bu ciroların en fazla yüzde on üzerine çıkabilir. Şehrin ekonomisi buna müsait degil.Hayatım garanti altında . Ama bu bana yetmiyor. Biliyorum daha iyisini daha yapabilirim. Yaptığım işin getirdiği olasılıklar ayağıma pranga olmakta. Yaşadığım şehri işimi yatırımlarımı kafamdaki projeye mi harcamalıyım yoksa risk almadan yarından kaygı duymadan yaşamaya devam mi etmeliyim. Biraz hayalperest olmak lazım biliyorum ama dedigim gibi memur olsam kolay baglayan şeyler daha az olacak. Çok kararsısım ve bir objektif üst akla ihtiyacım var . Belki siz benim bakamadiğim bir açıdan bakarsınız. Projem hakkında eğer bir kaç şey dogru giderse türkiyede çığır açabilecegini düşünmekteyim. Bahsettigim bir kaç kisinin dinlerken bir yerden sonra gözünün parladığını görmekteyim. Belki de ben cok inandim göremiyorum birseyleri. Siz olsanız ne yapardınız .

Hasan Yaşar

Şu anki ekonomik çalkantıların olduğu dönemde biraz beklemenizi öneririm. Projeniz hakkında bilgim olsa daha net önerilerde bulunabilirim. Ben yerinizde olsam bir geçiş süreci ayarlamaya çalışırdım, mevcut düzeni bozmadan yeni proje için adımlar atıp, risk seviyesini kabul edilebilir seviyelere çektikten sonra risk almayı tercih ederdim.

eWebci

Hasan Hocam Merhaba,

21 yaşındayım 19 yaşında türkiyenin en iyi tasarım ödülünü aldım ewebci ismi ile bir marka oluşturdum diye bilirim belli bir kesime web tasarım, yazılım ve host alanlarında şirket olmadan sağdan soldan fatura keserek 4 kişilik ekibim ile hizmet etmekteyim ekibim üyeleri gerekli tecrübeye sahip hizmet ettiğim kurumlar gayet isim yapmış müşterilerimde var normal orta ölçekli esnafta var. aynı zamanda üniversite eğitimime uzaktan devam ederken sabancı üniversitesinin 120 clientlik bir kampüsünde ıt sorumlusu olarak çalışmaktayım sizi takip eden biriyim Size sormak istediğim birşey var azönce siz daha iyi yorum yapabilmeniz için açıklamalar yaptım sermayem yok bir riske girerek şirket kurmam sizce doğru olurmu şirket kurmam bir ofis kiralamak değil ekibimdeki herkes işine devam edecek projlerımızı akşamları yapacağız sizce şirket kurmam doğru ise hangi katogoride şirket kurmalıyım ve hosting – seo – grafik alanında marka yapmak için çalışmalarım var sizce ewebci bilişim şirketi kurup mesela ahost.com ewebci bilgi teknolojileri şirketine aittir. mi daha doğru olur yoksa ewebci internet teknolojiler markasıdır demekki biraz karışık oldu 🙂 teşekkür ederim şimdiden

Hasan Yaşar

Şirket kurmanıza kaçınılmazsa kurmalısınız, onun dışında acaba şirket kursam mı diyorsanız kurmayın 🙂

Serap

Hasan bey merhaba
Benim size danışmak istediğim çok uzun ve ailevi bir konu var. 23 yaşındayım babam 19 yaşımdayken vefat etti ve bir şirket bıraktı. Bir abim ve bir ortağımız daha var. Gerçekten çok hassas bir konu çünkü abimle ve diğer ortakla görüşmüyorum daha doğrusu onlar istemiyorlar. Aşağıda mail adresim yazılı olucak zorunlu yerde bana mail atarsanız çok mutlu olurum çünkü çaresiz durumdayım ve kafam çok karışık size durumu detaylıca anlatıp görüşlerinizden ve tecrübelerinizden yararlanmak isterim. Şimdiden çok teşekkür ederim

Omer

Merhaba Sn Yasar,
Vaktinizi almamak adina direkt olarak konuya giris yapacagim. Genc bir arkadasim iki yil once ayakkabi uretmeyi kafasina koydu, cizdi, tasarladi, kosturdu, ureticiler buldu, ve acikcasi cok da guzel fiyatlara anlasti. Markalasmak istedi. Henuz hicbir satisi yok, markanin adi bile yeni belli oldu, internet sitesi vs daha gecen hafta tamamlandi. 4 ayakkabi modeli var ve her birinden birer tane urettirdi. Bu arkadasim benim ‘eskimolara bile buz satabilecegime’ inandigini soyleyip, satis ve pazarlamadan benim sorumlu olmami istedi. Cok karsilasilan bir durum biliyorum, maas verecek sermayesi olmadigindan beni kar ortagi yapmak istedigini soyledi. Acikcasi ben de cok gencim, tecrubem hic yok ancak kendime inancim tam. Her sekilde karli olacagim bu ise kar ortagi olarak girme fikrine cok sicak bakiyorum. Aklimda birkac soru var. Tamamen tecrubesizlik, ve meraktan soruyorum belki sizi biraz gulumsetebilir ama.. geliyor.
1- Ornegin satis amacli olarak x ulkesinde bir alici buldum. Yapilan telefon gorusmeleri ve maillesmeler sonucu numune gormek istediler ve beni gorusmeye cagirdilar. Ben de tabii aldim yanima numuneleri atladim ucaga gittim. Sorum su; ucak biletimi beni kar ortagi olarak ise alan sirket sahibi mi odemeli ben mi? Orada konaklamami vs her turlu giderimi kim odeyecek? Sirket henuz bebek sirket oldugu icin bana maas verme durumu yok dedigim gibi. Bu konuda aklima su geldi, acaba ben bu tur harcamalari bir sekilde belgelesem, sirket kar etmeye basladiginda alacagim paya bir de o giderleri eklemeyi mi teklif etsem? Veya bu tarz konularda usul nedir?

2- Bahsettigim tur girisimlerdeki kar ortakliklari genellikle kac yillik yapiliyor? Mantiken baslangic evresinde bir sirketin, ise alacagi kar ortagina piramite benzer bir sozlesme onermesini bekliyorum. Yani her yil azalan bir yuzde. Cunku sirket buyudukce kar artar diye dusunuyorum. Artiracagiz yani. Bir sekilde.

3- Malesef yazdiginiz tum yazilara yapilan yorumlari okuyamadim ama mutlaka soran olmustur, kar ortakligi konusunda ornek bir sozlesmeniz var mi? Yoksa, nereden bulabilirim?

4- Kar ortakliginin yani sira, ayakkabilara olur da alici veya alicilar bulmam halinde, satistan komisyon talep etmem ne kadar dogru olur? Bu yapilan bir sey mi yoksa kar ortakligi ve satistan komisyon arasinda bir secim mi yapmam daha dogru? Cunku korkum su. Buldugum alicilarla yapilan ticaret sonucu sirketin kasasina bir para girecek. 7-8-9 derken artik bu alicilarla bir duzen oturacak. O duzen oturdugu anda sirket sahibi pastayi tek basina yemek isteyebilir. Kar ortakligi sozlesmemizi yenilemesi icin bir sebep kalmaz. Cunku artik tum kontaklara erisimi vardir. Bu yuzden kendimi NCNDA denilen sozlesmeyi de yapip satistan komisyon talep ederek de garantiye mi almaliyim?

Cok tesekkur ederim.

Hasan Yaşar

1- Kâr ortağı olacaksanız tüm masrafları gider olarak gösterip, kalan kârdan pay almanız gerekir. Fakat eğer şirket ortağı değilseniz alacağınız uçak biletlerini masraf olarak gösteremezsiniz. En azından sigortalı çalışan olarak gözükmeniz gerekir.
2- Kâr paylaşımı genellikle yıllık olarak yapılır, fakat tavsiyem sabit maaş + kâr ortaklığı şeklinde bir anlaşma yapmanız. Alacağınız maaşları şirket kâr ettikten sonra tahsil etmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle yapmış olduğunuz çalışmaların karşılığını daha net alabilirsiniz. Fakat buradaki maaş normal personele göre daha düşük bir maaş olmalı.
3- Maalesef yok, bunu kendiniz hazırlayabilirsiniz. Daha sonrasında bir avukattan yardım alarak düzenlemelerini yaparsınız.
4- Bunu sizin kendinizin seçmesi gerekiyor. Fakat projeye güveniyorsanız, kâr ortaklığı yerine doğrudan ortaklık teklif edebilirsiniz.

Halim

Hasan bey sunduğunuz katkılardan dolayı teşekkür ederek başlamak istiyorum.Bir sorun olacak aydınlata bilirseniz memnun olurum.Saygılarımla
Fikir babası olduğum,hiç bir sermaye katamadığım bir şirketten ortaklık teklifi aldım.
İşi bilen,müşteri portföyü olan ve teknik konuları bilen olarak.Dışarıdan destek vermem
istenmektedir.Şu an çalıştığımız içinde aktif olarak işin başında bulunamayacağım.
Nasıl bir ortaklık veya sözleşme ile bu durumu yasalaştırabilirim

Hasan Yaşar

Şayet ortaklık teklif edildiyse bu işin yasal prosedürü bellidir. Kâr ortaklığı teklif edildiyse, hangi şartlarda kâr alacağınızın altının net bir şekilde çizildiği ve sizin sorumluluklarınızın anlatıldığı bir sözleşme faydalı olacaktır.

İsmail Duran

Merhaba Hasan bey,

21 yaşında bir girişimciyim. http://www.bysimsar.com adındaki Sitemi yayına aldım ve burada bloggerları biraraya getirmeyi hedefliyorum. Sizin gibi proje yöneticilerinin ilk yorumu benim için çok önemli bu noktada. Düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

İsmail Duran – Kütahya/Simav

Hasan Yaşar

Sitede şu anda bir şey olmadığı için yorum yapmak için erken. Siteyi tamamladığınızda iletişime geçerseniz seve seve yorum yapmaya hazırım.


Yorum yap