Sonuçları görmek ve/veya aramayı sonlandırmak için "esc" tuşuna basın.

Oyunun Vadettiği Fırsatlar

Espor

Not: Bu yazı StartUp Dergisi Kasım 2014 sayısında yayınlanmıştır.


İnternet kavramı hayatımıza girdiğinden beri sürekli olarak evrim geçiriyor. Akıllı cihazların artması ile birlikte artık İnternet her an yanımızda. Oyun sektöründe de mobil ile birlikte eskiye dönüş yaşadı. Onlarca insanın hazırladığı, üç boyutlu, grafik motorları olan, seslendirme sanatçıları ile çalışılan oyunların yanında bir kişinin dahi hazırlayabildiği oyunlar tekrar değer kazanmaya başladı. Oyun oynama çılgınlığının ilk başladığı zamanlardaki ufak oyunlar mobil ile birlikte tekrar hayatımıza girdi.
Mobil oyunlar sayesinde “özellikle yeni yetişen nesil” oyunlar üzerinde daha kolay para harcamaya alıştılar. Mobil ile hızlanan para harcama süreci bilgisayar ve konsol oyunlarına da sıçradı. Şu anda oyunlar için para harcayan ciddi bir kitle olduğu ortada.

Sektörde harcanan paranın artması ile birlikte iyi oyuncular da artık birer sporcu olmaya başladılar. Bununla birlikte espor ve esporcu kavramları doğmaya başladı. Ülkemizde de 15.000 kişinin katılımıyla bir spor salonunun tamamını doldurabilen kitlelerle organizasyonlar düzenlenmeye başlandı.

Espor kavramını yeni oluşan bir kavram, bu nedenle Türkiye’de bu konuda ciddi açıklar mevcut. Girişimcilerin ve oyuncuların bu alana yönelik işler yapmaları yerinde olacaktır. Biz de oyna.com olarak sitemizi tamamen bu yönde geliştirmeye başladık.
Türkiye’de Nilüfer Belediyesi’nin kurmuş olduğu bir espor kulübü olması aslında birilerinin o alanı keşfettiğini gösteriyor. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’nden esporcu lisansı alabiliyorsunuz bu sayede normal spor oyunlarında istenen belgelerle turnuvalarda kullanabileceğiniz esporcu lisansınız oluyor.
Dünya’da özellikle Youtube ve Twitch üzerinde yayın yapan başarılı oyuncuların olduğunu görebiliyoruz. Genç yaşlarına rağmen binlerce dolar kazanan bu gençler kendilerine özel kitleler oluşturmaktalar. Ülkemizde yapılan turnuvaların uluslararası ayaklarında, Türkiye’yi temsilen giden yarışmacıların da oldukça iyi sonuçlar aldığını görebiliyoruz.

Sadece çocukların ve erkeklerin oyun oynadığı algısı da değişmeye başlıyor. Araştırmalar gösteriyor ki, mobil uygulamalar üzerindeki oyunlarda yapılan satın almalarda yetişkin kadın oyuncular, erkeklerden %35 oranında daha fazla satın alma yapabilmekte.

Oyun sektörüne giriş yapmayı düşünen kişilerin, hem araştırmaları daha iyi okuyup analiz etmeleri hem de sektörden insanlarla görüşmeleri gerekiyor. Çünkü 18 yaşında bir genç, bir kamera, bir konsol ile yaptığı video kayıtları ile milyon dolarlar kazanabiliyor. Yani burada yaş, yatırım maliyeti gibi kriterler oldukça değişkenlik göstermekte. Ülkemizden başarılı esporcular çıkacağını düşünüyorum. Fakat aynı zamanda esporcuları destekleyen platformların ve girişimlerin artması gerektiğine de inanıyorum. Espor kavramı gelişirken, espor için hizmet veren, içerik sağlayan girişimler de birlikte büyüyecektir. Köşe başları dolmadan hızlı hareket etmek ve yer edinmek oldukça mantıklı olacaktır.

Yorumlar

Yorum yap