Sonuçları görmek ve/veya aramayı sonlandırmak için "esc" tuşuna basın.

Hedef kitlemizi tanımak

Üniversitede okurken istatistik dersini bir kaç kez aldım, bu çok sevdiğimden değildi elbette. Daha sonra hayatımın ayrılmaz bir parçası oldu istatistikler. Hazırladığım projelerde de istatistiklerin ne kadar önemli olduğunu anlamam için bir çok olay oldu.

İstatistiklerle ilgili daha fazla yazı yazmak istiyorum, ilk olarak hedef kitle belirmeyi seçtim. Çünkü hedef kitlemizi iyi tanımadığımız takdirde yapacağımız işin başarılı olması oldukça zor olacaktır.

Web sitemizi açmadan önce kendi istatistiklerimiz olmadığı için rakiplerimizin veya benzeri işler yapan işleri incelememiz gerekiyor. Bunun için İnternet’te kullanabileceğimiz bazı araçlar var. Bu araçları ne kadar iyi kullanabilirsek o kadar sağlıklı sonuçlar elde edebiliyoruz. Tabi ki istatistikler için sadece verilere ulaşmak yeterli değil, bunları analiz etmek de gerekiyor.

Henüz sektör belirlemediysem bunun için Google ve Alexa‘nın en çok ziyaret edilen 100 site sayfalarını ziyaret ediyorum.

  1. Alexa.com
    Alexa’nın güvenirliği konusunda çok fazla şüphe olsa da elimizde hiç veri olmamasındansa buradan aldığımız verileri analiz etmek iyi olacaktır. Alexa’dan alabileceğimiz verileri kısaca aşağıda yazdım. Özellikle rakip sitelerimizin bu istatistiklerini toparlayabilirsek hazırlayacağımız site için hedef kitlemizi belirleyebiliriz. Hedeflerimizi de bu doğrultu da çizebiliriz. Sektör liderinin sayfa gösterimini bilmeden onun 2 katı bir ziyaretçi hedeflemek bizim için intihar olacaktır.
    • Sayfa gösterimi (pageview)
    • Kullanıcı/Sayfa gösterimi oranı (Pageviews/User)
    • Hemen çıkma oranı (Bounce %)
    • Sitede geçirilen süre (Time on site)
    • Anahtar kelimeler (Search analytics)
    • Demografi (Audience – Yaş, cinsiyet, eğitim, çocuk durumu, internete girdiği yer)
    • Yorumlar (Reviews)
    • Benzer Linkler (Related links)
    • Hangi ülkeden ne kadar ziyaretçi alıyor
  2. Google AdPlanner
    Yazdığımız site adresi hakkında oldukça ayrıntılı bilgilere ulaşabiliyoruz. Hizmeti google sunduğu için analytics ve adsense verileri sayesinde oldukça gerçekçi rakamlara ulaşabiliyoruz. Bu sayfanın türkçe içeriği olduğu için ayrıca hangi içeriklere ulaşabileceğimizi yazmadım.
  3. Google Trends ve Google Insight
    Anahtar kelimesi araştırması için Google’ın iki farklı aracını da mutlaka incelemek gerekiyor.
Topladığımız istatistikleri basit bir excel dosyasına kaydetmek işimizi görebilir. Bu istatistikleri analiz ettikten sonra projemizin hedef kitlesini ve hedefleyeceğimiz ziyaretçi rakamlarını daha rahat tespit edebiliriz.
Dipnot: Benim atladığım bir site varsa paylaşırsanız sevinirim.
Yorumlar

3 Yorum

Tolga Güzel

Google AdPlanner’a epey önce bakmıştım sanki ama bu şekilde fayda sağlamıyordu sanki o zamanlar. Süper bu hali ile… Teşekkürler hatırlattığın için 🙂

Mehmet Ali Sabuncuoğ

Chrome kullananlar için güzel uygulamalar da var. https://chrome.google.com/webstore/search/seo

Yusuf Esenkal

Yorum yap