Sonuçları görmek ve/veya aramayı sonlandırmak için "esc" tuşuna basın.

Girişimciler için Kısa Kısa Vergiler

Girişimciler İçin Kısa Kısa Vergiler

İlk şirketimi kurduğum zaman üniversitede öğrenciydim, bir hevesle yaptığım işler için artık kurumsallaşmam gerektiğine inandım. Daha sonrasında bir çok gerçekle tanışmak durumunda kaldım, bağkur, vergiler, muhasebe vs. gibi. Vergi benim için yalnızca bir kelimeden ibaretti fakat işin içerisine girince stopaj, kdv, kurumlar, damga, mtv. Yeni başlayan arkadaşlarında benzer süreçlerden geçeceğini düşünerek bildiğim kadarıyla vergilerden biraz bahsetmek istiyorum.

Katma Değer Vergisi (KDV)

En sık kullanılan vergi türü. Genellikle KDV oranı %18’dir. Verilen hizmetlere ve ürünlere göre %8, %1 gibi rakamlarda verilebilir. Bu rakam şirket kasanıza girdiği zaman doğrudan devlet için kenara ayırmanız bir meblâ olarak görebilirsiniz. Hesaplarınızı buna göre yapmanız doğru olacaktır. Her kestiğiniz fatura için KDV kesmeniz gerekmektedir. KDV’siz olarak fatura kesilen veya %0 KDV olarak kesilebilen özel durumlar olabilir. Örneğin yurtdışına keseceğiniz bazı faturalar bu istisna kapsamında yer alabilir. Bunun için 3 şart aranmakta;

  1. Fatura kestiğiniz firma yurtdışı firması olması gerekir,
  2. Fatura kestiğiniz tutar yabancı para biriminde olmalı ve ödeme size döviz cinsinden gelmeli,
  3. Verdiğiniz hizmet veya ürün tamamen yurtdışına hitap etmeli.

Bu 3 şartı sağladığınız takdirde %0 olarak KDV kesebilirsiniz. Tabiki bu konuyu muhasebeciniz ile görüşüp onayını almanızı öneririm. Yurtdışı vergileri KDV2 olarak geçer ve ayrı olarak hesaplanır. Aylık olarak verilen bir vergidir.

Damga Vergisi

Yapılacak olan sözleşmelerden alınan vergi türüdür. Yapacağınız sözleşme tutarına göre bu rakam değişecektir. Ayrıntılı bir listesini https://tr.wikipedia.org/wiki/Damga_vergisi adresinden bulabilirsiniz. Bu vergi türünü çokça duyarız fakat diğerlerine nazaran daha seyrek ödenen bir vergi türüdür. Vergi hesaplamalarında her ay belli bir miktarda damga vergisi ödersiniz. Haliyle o ay verginiz çıkmamışsa bile damga vergisini ödersiniz.

Kurumlar Vergisi

Kurumun kazancı üzerinden alınan vergiye denir. Oranı %20’dir. Kazancınızın %20’sini Kurumlar Vergisi olarak verirsiniz.

Geçici Vergi

Gelir ve kurumlar vergisi ödeyenlerin vergilendirme dönemlerinin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları baz alınarak hesaplanıp ödenen peşin vergi çeşididir.

Gelir Vergisi

Kurumsallaşmamış kişilerin ödediği vergi türüdür. Oranı %15 ile %35 arasında değişmektedir. Yani şahıs olarak kazandığınız rakam üzerinden bu vergiyi ödersiniz. Yılda bir mart ayında verilir.

Muhtasar

Ödemeniz gereken vergiler için verdiğiniz beyanname türüdür. İş yeri kirası ve elemanlar için yaptığınız için brüt tutar üzerinden kesmiş olduğunuz vergi muhtasar ile beyan edilir. 3 ayda bir ödenir, kiranın yaklaşık %25 tutarında bir ödeme yaparsınız. Eleman giderleri için ise brüt maaş ile net maaş arasındaki tutar kadarını ödersiniz.

Stopaj

İş yaptığınız kişi firma değilse Serbest Meslek Makbuzu veya Gider pusulası kullanarak çalışabilirsiniz. Bu durumda firma sizi muhattap olarak alır ve ödemeyi yaparken kesinti yapmanızı ve bunu stopaj olarak istemenizi ister.

Soru İşaretleriYazınca bile insanın içine bir daralma geliyor değil mi? 🙂 Bir kaç tanede soru cevap yapalım.

Vergi Borcunu Ödemezsem Ne Olur?

Vergi ödemelerinin zamanı vardır. Bu zamanı geciktirdiğiniz zaman gecikme faizi ile ödeme yaparsanız. Eğer arka arkaya bir kaç ay ödemediğiniz takdirde banka hesaplarınıza ehaciz işlemi konulabilir. Bu tarz durumlarda vergi borcunuzu ödeyip hacizinizi kaldırmanız gerekir. Eğer rakam ödeyemeyeceğiniz kadar yüksekse vergi dairesine gidip taksitlendirme yaparak ödeme yapabilirsiniz. KDV bu taksitlendirme kapsamına girmez. Bu nedenle KDV’leri her şekilde zamanında ödemeniz gerekir. Ödeme gerçekleştirdikten sonra haciz kalkacaktır.

Vergi Levhasını Asmak Zorunda mıyım?

Eskiden böyle bir zorunluluk vardı fakat 2011 yılından beri böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Artık vergi levhanızı almak için vergi dairesine de gitmenize gerek yok. Doğrudan internet vergi dairesi hesabınızdan vergi levhanızı alabiliyorsunuz.

Google Adsense Gibi Reklam Gelirlerinden Vergi Ödemem Gerekir mi?

Devlet için Google Adsense veya başka bir firma olması önemli değil. Şayet bir gelir elde ediyorsanız bunun vergisini ödemeniz gerekmektedir. Google Adsense parayı TL cinsinden gönderdiği için ve muhtemelen hedef kitleniz Türkiye olacağı için aldığınız paranın içerisinden %18 KDV dahil olarak faturalandırıp vergisini ödemeniz gerekir. Örneğin 118TL’lik bir ödeme aldığınız zaman bunun %18’i KDV’dir, şayet başka giderleriniz yoksa 100TL kâr edeceğiniz için %20’de gelir vergisi ödemeniz gerekir.

Yurtdışı Harcamalarım İçin Vergi Öder miyim?

Örneğin adwords ve facebook harcamalarınız için firma merkezi olan ülke vergi almak isteyecektir fakat Türkiye’de vergi almak isteyecektir. Bu faturalar için stopaj ödenir. Fakat bazı ülkelerle “Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması” imzalanmıştır. Şayet böyle bir anlaşma varsa o anlaşma üzerinden stopaj ödenir, yoksa Türkiye’deki kanunlara göre stopaj ödenecektir. Konuyla ilgili muhasebeciniz ile görüşüp daha ayrıntılı bilgi almanızı tavsiye ederim.

Hangi Harcamaları Vergiden Düşebilirim?

Kısaca şirket için yaptığınız bir çok harcamayı vergilerinizden düşebilirsiniz. Yemek giderleri, iş seyahatleri, şirket taşıtları, şirket için yapılan iletişim (şirket hatları, internet vs.), iş giysileri, almış olduğunuz hizmetler, reklam harcamaları.

Hangi Durumlarda Vergi Avantajı Sağlarım?

Teknokentler teknoloji ve inovasyon ile ilgilenen şirketler için vergi avantajları sağlamakta. Buralarda KDV, gelirler vergisi ve kurumlar vergisi için çeşitli avantajlar sağlar. Fakat buraların kirası yüksek olduğu için belirli bir cironun altında kaldığınız zaman bu avantajlar kira giderlerini karşılamaya yetmeyebilir veya kirası nispeten daha düşük olan teknokentlerde yer alabilirsiniz. Bu konuyla ilgili eleman giderleri ve SGK primi gibi avantajlar olacağı için büyüyen firmalar için doğru bir tercih olabilir.

Evden Çalışıyorum Vergi Ödemem Gerekir mi?

Bu konu için “Esnaf Muaflığı” konusunu araştırmanızı öneririm. Hangi durumlarda vergi ödemeniz gerektiğini net bir şekilde anlatan bir çok sayfa bulunmakta. “Freelancer” olarak çalışıyorsanız “Serbest Makbuzu” kesmeniz gerekir büyük ihtimalle.

Şirket Kurarken Yaptığım Harcamaları Vergiden Düşebilir miyim?

Şirket kurulurken yaptığınız harcamaları ortaklar adına faturalandırırsanız şirket kurulduktan sonra kuruluş masrafı olarak vergiden düşebilirsiniz. Biz ilk şirketimizi kurarken henüz şirket olmadığı için yaptığımız harcamaların faturalarını saklamamıştık. İlk vergimiz büyük sürpriz olmuştu bunun için 😉

Vergi konusu önemli bir konu bunun için bilgili bir muhasebeci ile çalışmanız faydalı olacaktır. Bu nedenle muhasebe seçimi oldukça önemli.

Dipnot: Bu yazı “Çay Kahve İnsan” videosundan sonra hız kazandı. Aşağıda videoyu bulabilirsiniz.

2020 Güncellemesi

Kurumlar vergisi %22 (2021’de %20ye düşmesi bekleniyor) FB,IG gibi Yurtdışı Faturalara ek %15 Stopaj uygulanmalıdır Gelir Vergisinde artık %40 oranı da var. Kira Stopajları yıl sonuna kadar %10 (1 yıllık peşin ödenirse 2021 içinde %10) Güncelleme için Haluk Cenk Batur‘a teşekkürler.

Yorumlar

8 Yorum

Cihan Aslan

Hasan abi çok güzel ve bilgilendiri bir yazı olmuş, kaleminize sağlık. Google Adsense önceden dolar kurundan ödeme yapıyordu güzel günlerdi.. Eğer bir yaptırım yapılırsa şu ana kadar aldığımız tutarın %18’ini mi ödememiz gerekir nasıl olur?

Hasan Yaşar

Kişisel firmalarda vergi oranı %35 civarında, diğerlerinde %20 fakat kendine çekebilmek için %15 veriyorsun. Yani %18 sadece KDV. Ceza olursa ne kadar olur bilemiyorum ama %35 üzeri bir rakam olacağı kesin.

ekin dinçer

Girişimcinin sırtında bir yük artık bunlar . Yüksek vergilerin kalkması lazım

Ergin Keleş

Bir de bunların dışında anladığım kadarıyla demirbaş diye bir kavramı eklemek istiyorum. Örneğin; bir eticaret şirketinin aldığı yada yaptırdığı yazılım, ofisinize aldığınız mobilyalar, bilgisayarlar, yani belli bir kullanım ömrü alan şeyler demirbaş olarak geçiyor. Şu anlama geliyor: Diyelim ki bir ay içerisinde 30bin tl harcama yaptınız. Tümüyle bilgisayar ve mobilya aldınız. 20 bin tl de geliriniz oldu. Hiç kar etmediniz değil mi? Hatta kdv bile çıkmayacak diye bekliyorsunuz. Ama öyle değil malesef. Aldığınız her demirbaşın bir kullanım süresi var. Örneğin bir bilgisayar aldınız ve onun yasalarda kullanım ömrü 24 ay (örnek veriyorum olmaya da bilir). Fiyatı da 2400 TL. Bu para giderden 2400 TL olarak düşmüyor. 2400/24=100. Yani her ay 100 tl gideriniz olarak hesaplanıyor. Siz 20 geldi 30 gitti vergi yok diye düşünürken bir de bakmışsınız ki 5 bin tl vergi borcu çıkmış. Bu yazdımlarımın hepsinin sonuna mış eklemeliyim çünkü muhasebeciniz bu bilgileri vermezse başınıza gelince çok güzel öğreniyorsunuz:)

Hasan Yaşar

Teşekkürler ekleme için, bizzat acı örneği yaşamış biri olarak atlamam gerekiyordu 🙂

Girişimciler için Kısa Kısa Vergiler | | Girişim Türkiye

[…] yazı Hasan Yaşar tarafından hasanyasar.com‘da yayınlanmıştır. Sizde yazılarınızı Yazı Gönder kısmından bizlere […]

Furkan Oymak

Eline sağlık Hasan abi

Usame GÖLCÜK

Elinize sağlık bu tür yazıların devamını bekliyoruz.


Yorum yap